Hoofdluis

Geen leuk onderwerp, maar mensen met jonge kinderen krijgen er vaak mee te maken.

Hoofdluis is geen drama en heeft niets te maken met hygiëne. Het is wel belangrijk om niet alleen het kind, maar ook zijn of haar directe omgeving te gaan behandelen, zoals beddengoed, knuffels, jassen, sjaals etc. Laat ook aan de school, sportclub en vriendjes van het kind weten dat je hoofdluis geconstateerd hebt.

Hoe herken je een hoofdluis?

Een hoofdluis ziet er uit als een heel klein fruitvliegje, ze zijn grijsblauw(leeg) of roodbruin(vol) van kleur. Een neet lijkt op een zandkorreltje, maar zit aan het haar vast. Een jonge hoofdluis is na ruim 1 week volwassen, leeft 1 maand en legt in die periode zo’n 250 eitjes. Een snelle behandeling is dus raadzaam!

De natuurlijke behandelmethode zonder chemicaliën:

De beste methode om luizen en neten te verwijderen is het natte haar gedurende 2 weken lang dagelijks te kammen met een netenkam (dit is NIET hetzelfde als een luizenkam of stofkam), deze is nòg fijner. Deze manier van luizen en neten bestrijden wordt de nat-kammethode genoemd, en is een natuurlijke manier zonder gebruik van chemicaliën.

  • De nat-kammethode gaat als volgt:
  • was het haar met gewone shampoo en spoel uit.
  • bescherm de ogen met een washandje.
  • breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze NIET uit.
  • kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  • houd het hoofd voorover boven een wasbak of een wit papier en kam het haar, tegen de schedelhuid aan van achter naar voor met een netenkam; begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
  • veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren tissue of keukenrol en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
  • spoel de crèmespoeling uit en kam het natte haar met een gewone kam.
  • kam nogmaals met een netenkam en veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren tissue of keukenrol en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.

Spoel na deze behandeling de kammen na met een alcoholoplossing van 70% en spoel alle gevonden neten en luizen weg door het toilet.

Bij krullend haar is soms een netenkam met lange tanden nodig om helemaal bij de hoofdhuid te kunnen komen.

Als na 2 weken nog luis of neten in het haar aanwezig zijn, is het raadzaam de methode in combinatie met een anti luismiddel te herhalen. Ook is het belangrijk om de omgeving van het kind te waarschuwen om herbesmetting te voorkomen.

Regelmatig uw kind controleren kan een boel voorkomen!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een bericht achter

Bericht